جمهوری مدارا: رئیس برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد در افغانستان، شیاو ویلی، در مصاحبهای با رویترز هشدار داده است که کاهش کمکهای بینالمللی و توقف کمکهای مالی ایالات متحده، وضعیت بحرانی غذایی در افغانستان را بدتر میکند.
او در این مصاحبه با اشاره به وضعیت موجود در افغانستان گفته است که بسیاری از مردم مجبور اند که تنها با «نان و چای» زندگی کنند.
ویلی تأکید کرد که کاهش بودجه به این معناست که تقریباً نیمی از ۱۵ میلیون نفر در افغانستان که با «ناامنی غذایی بسیار حاد» مواجه هستند، در زمستان جاری هیچ کمکی دریافت نخواهند کرد.
به گفته او، بیش از ۶ میلیون نفر در این کشور احتمالاً فقط یک یا دو وعده غذا در روز خواهند داشت که شامل «نان و چای» میگردد.
این مسئول برنامه جهانی غذا که دوره سهساله ماموریت خود را در افغانستان به پایان میرساند، اظهار داشت: «متاسفانه این وضعیت برای بسیاری از افرادی که از دریافت کمکها حذف شدهاند، واقعیت تلخ است.»
گزارشهای ملل متحد نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴ تنها نیمی از جمعیتی که با گرسنگی در افغانستان دستوپنجه نرم میکنند، توانستهاند کمک دریافت کنند. مقامات ملل متحد نگراناند که در سال ۲۰۲۵ این رقم حتی به نصف کاهش یابد.
طبق گزارش دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه ملل متحد (اوچا)، در سال ۲۰۲۴، ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز داشتند، اما در سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۲۲.۹ میلیون نفر کاهش خواهد یافت.
در حالی که کاهش کمکهای خارجی نگرانیهایی را ایجاد کرده است، اخیراً دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا نیز در اقدامی بیسابقه دستور توقف کمکهای خارجی خود را صادر کرده است.
بر اساس فرمانهای اجرایی که در روز دوشنبه هفته گذشته توسط رئیسجمهور ایالات متحده امضا شد، وزارت خارجه این کشور موظف است کمکهای خارجی این کشور را با سیاستهای خارجی امریکا هماهنگ کند.
این تصمیم موجب شد که وزارت خارجه ایالات متحده در روز جمعه، ۵ دلو، اعلام کند که تمامی برنامههای مربوط به کمکهای خارجی را متوقف کرده است. تأثیر این توقف بر عملیاتهای بشردوستانه در افغانستان همچنان نامشخص است، اما در سال ۲۰۲۴ بیش از ۴۰ درصد از عملیاتهای بشردوستانه در این کشور توسط امریکا تأمین مالی میشد.