جمهوری مدارا: سازمان دیدبان حقوق بشر هشدار داده است که افغانستان برای بازگشت پناهجویانی که از پاکستان اخراج میشوند امن نیست و آنان در معرض خطر انتقامجویی گروه طالبان قرار دارند.
این سازمان با نشر گزارشی گفته است که دولت پاکستان فشار بر پناهجویان افغانستان را تشدید کرده است، درحالیکه آنان در افغانستان با خطر آزارواذیت طالبان و شرایط وخیم اقتصادی مواجه هستند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که وضعیت حقوق بشر در افغانستان وخیم است، زنان و دختران از آموزش، آزادیهای انسانی محروم اند، مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران و کارمندان دولت پیشین در معرض خطر قرار دارند.
الین پیرسون، مدیر آسیایی دیدبان حقوق بشر آمده است از دولت پاکستان خواسته که اجبار شهروندان افغانستان برای بازگشت به کشورشان باید فورا متوقف شود.
او گفته است: «افغانستان برای بازگشت اجباری پناهجویان امن نیست، کشورهایی که متعهد شدهاند افغانهای در معرض خطر را اسکان دهند، باید به فوریت وضعیت پاکستان پاسخ دهند و این موارد را تسریع کنند.»
او همچنین تأکید کرده است که طالبان هم باید از هرگونه انتقامجویی علیه بازگشتکنندگان خودداری کرده و به سیاستهای توهینآمیز خود علیه زنان و دختران پایان دهند.
پاکستان اخیرا روند اخراج اجباری مهاجران افغانستان را تشدید کرده و به آنان مهلت داده است تا ۳۱ ماه مارچ از این کشور خارج شوند.
به گزارش دیدبان حقوق بشر نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان بیشتر در معرض خطر قرار دارند و با قتلهای غیرقانونی، ناپدیدشدن اجباری، بازداشتهای خودسرانه و شکنجه مواجه اند.
دیدبان حقوق بشر گفته است خبرنگاران و فعالان منتقد طالبان و زنانی که در برایر سیاستهای طالبان اعتراض کرده و به پاکستان فرار کرده اند نیز در معرض انتقامگیری قرار دارند.
دیدبان حقوق بشر گفته است تصمیم دولت پاکستان برای اخراج پناهجویان سبب افزایش سوءاستفادهی پولیس این کشور از پناهجویان شده و پولیس پاکستان شب و روز از مهاجران افغانستان آهاری میکنند.
در گزارش به نقل از یک زن ۳۳ ساله افغانستانی ساکن اسلام آباد آمده است که گفته، او افرادی را با ویزای معتبر میشناسد که مجبور بودند بین ۲۰ تا ۱۰۰ هزار روپیه بپردازند تا پولیس باز داشت نکنند.
دیدبان حقوق بشر گفته است ممنوعیت آموزش دختران مشکل دیگری است مهاجران افغان برای بازگش به کشورشان با آن مواجه اند؛ زیرا این ممنوعیت برای زنان و دخترانی که در پاکستان میتوانستند به مکتب و دانشگاه بروند، ویرانگر است.
گزارش دیدبان حقوق بشر به نقل از دختری به نام فاطمه م. که از پاکستان اخراج شده و اکنون در افغانستان نمیتواند در بخواند آورده است که گفته: «احساس میکنم در زندان هستم، اما نمیدانم چه جرمی مرتکب شدهام.»
براساس گزارش دیدبان حقوق بشر، افرادی دارای معلولیت که به افغانستان باز گردانده میشوند به خدمات ضروری دسترسی ندارند و در معرض تبعیض از سوی طالبان و همچنین جوامع میزبان قرار دارند.