جمهوری مدارا: جنبش شنبههای ارغوانی، یکی از جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان در واکنش به تأکید روزا اوتنبایو رئیس دفتر یوناما در افغانستان برای تعامل با طالبان، خواستار برکناری رئیس دفتر یوناما شد.
این جنبش اعتراضی، امروز (یکشنبه 24 قوس) با نشر بیانیهی ضمن ابراز نگرانی جدی از ادامه سیاست تعامل با طالبان، از سازمان ملل خواسته است که برای تأمین حقوق بشری مردم افغانستان رویکرد و پالیسی خود را در این کشور تغییر دهد.
جنبش شنبههای ارغوانی ادامه سیاست تعامل با طالبان را سفیدنمایی این گروه از سوی هیأت معاونت سازمان در کابل خوانده و تأکید ورزیده است که این سیاست سبب تقویت طالبان و سرکوب سیستماتیک زنان در افغانستان شده است.
در بیانیه این جنبش آمده است: « این نهاد "یوناما" در بیشتر از سه سال گذشته، به جای ایستادگی قاطعانه در برابر "نقض فاحش حقوق بنیادین بشر" توسط گروه طالبان، رویکرد تساهلجویانه و سازشکارانه را با این گروه در پیش گرفته که منتج به افزایش عادی سازی روابط با طالبان، انتقال میلیونها دالر به این گروه تحت پوشش کمکهای بشردوستانه، غفلت از فجایع انسانی جاری و مشروعیت بخشی غیر مستقیم سرکوب در افغانستان شده است».
در بیانیه از سازمان ملل متحد خواسته شده که رهبری دفتر یوناما در افغانستان را بازنگری کند؛ زیرا به گفته این جنبش، اوتونبایوا، در بیشتر از سه سال گذشته «نتوانسته یا نخواسته رسالت این نهاد را در حمایت از حقوق بشر بهویژه حقوق زنان و عدالت اجتماعی» به درستی به انجام دهد.
پایان دادن به سیاست تعامل با طالبان به عنوان مطالبه دیگر این جنبش مطرح شده و گفته شده است که حمایت حتا ضمنی از گروه تروریستی طالبان تحت عنوان تعامل، نهتنها به تقویت این گروه کمک نموده است، بلکه وضعیت حقوق بشری به ویژه زنان را وخیمتر ساخته است.
این جنبش خواستار توقف «فوری» هرگونه تلاش برای سفیدنمایی، توجیه طالبان و بازنگری در سیاستهای سازمان ملل در برابر طالبان شده است.
در بیانیه این نهاد از تمام نهادهای حقوق بشری، کنشگران و حرکت های اعتراضی خواسته شده است تا با اعمال فشارها بر سازمان ملل این سازمان را ملزم کنند تا نقش واقعی خود را در حمایت از موازین حقوق بشری و حقوق زنان در افغانستان انجام دهد.
جنبش شنبههای ارغوانی هشدار داده است که اگر دفتر یوناما زیر نام تعامل همچنان به حمایت از این گروه ادامه دهد، زنان معترض افغانستان دادخواستی رسمی را برای عدم تمدید مأموریت یوناما به دبیرکل سازمان ملل ارائه و خواهان بسته شدن دفاتر یوناما در افغانستان خواهیم شد.