جمهوری مدارا: محمد عباس خان، کمیشنر عالی پاکستان در امور پناهجویان افغانستان، در نشستی در اسلامآباد پیشنهاد برگزاری کنفرانس بینالمللی برای بررسی چالشهای بازگشت داوطلبانه و اسکان مجدد پناهجویان افغان در کشورهای سوم را مطرح کرده است.
آقای عباس خان در این نشست بر لزوم تشویق کشورهای غربی برای افزایش سهمیهها و تسریع روند پذیرش پناهجویان افغان تأکید کرد. او همچنین اشاره کرد که از میان ۶۰۰ هزار متقاضی اسکان مجدد افغان، تنها ۸ هزار درخواست رسیدگی شده است که این رقم را بسیار غیرواقعی دانست.
کمیشنر عالی پاکستان در امور پناهجویان افغانستان گفت که بازگشت داوطلبانه پناهجویان با چالشهای زیرساختی و نیاز به محیط امن و سرمایهگذاری در افغانستان روبهرو است.
وی افزوده است که پاکستان از سال ۲۰۰۲ میلادی تا کنون بیش از ۴ میلیون پناهجوی افغانستان را بازگردانده است.
با وجود این بسیاری از مهاجران افغان در پاکستان متولد و بزرگ شدهاند و به خدمات مختلف این کشور نیاز دارند.
رسانههای پاکستانی نیز گزارش میدهند که ۷۰ درصد از این جمعیت زیر ۳۰ سال هستند و میتوانند در بازسازی افغانستان نقش مؤثری ایفا کنند.
محمد عباس خان در پاسخ به سوالی درباره عدم اعطای تابعیت پاکستان به مهاجران متولد در این کشور گفت که افغانستان در توافقی سهجانبه با پاکستان و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در سال ۲۰۰۳ با این مسئله مخالفت کرده است.
او همچنین افزود که از آغاز بازگشت مهاجران بیمدرک افغان از نوامبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از ۶۰۰ هزار نفر به افغانستان بازگشتهاند.
او تصریح کرد که تصمیمگیری در مورد بازگشت پناهجویان باید با همکاری شرکای بینالمللی، از جمله افغانستان و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان انجام شود.