جمهوری مدارا: کمیساری عالی پناهندگان سازمان مللمتحد (UNHCR) و سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) از طرح جدید دولت پاکستان برای اخراج پناهجویان افغانستان از این کشور، جدا ابراز نگرانی کرده است.
این دو نهاد بینالمللی وابسته به سازمان ملل متحد، شام روز (چهارشنبه ۱۷ دلو) در یک بیانیهی مشترک نگرانی خود را از تحولات اخیر در پاکستان که براساس آن شهروندان افغانستان مجبور به ترک اسلامآباد و راولپندی میشوند یا با خطر اخراج اجباری از این کشور روبرو خواهند شد، ابراز کرده اند.
براساس این بیانیه UNHCR و IOM به ویژه نگران آن عده از پناهجویان افغانستان هستند که ممکن است پس از بازگشت با خطر مواجه شوند، مانند «اقلیتهای قومی و مذهبی، زنان و دختران، خبرنگاران، فعالان حقوق بشر و اعضای حرفههای هنری مانند موسیقیدانان و دیگران».
کمیساری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و سازمان بین المللی مهاجرت به دنبال شفافیت در مورد نحوه و زمانبندی این جابجایی از جانب دولت پاکستان هستند و از دولت این کشور خواسته اند که هرگونه جابجایی را با توجه به استانداردهای حقوق بشر و وضعیت قانونی دارندگان مدرک ثبتنام (POR) و کارت شهروندی افغان (ACC) انجام دهد.
در بیانیه آمدهاست:«زمانبندی نامشخص برای برنامهریزی جابجایی شرافتمندانه، وضعیت پر استرس پناهجویان را پیچیدهتر کرده و تأثیر فوری چنین جابجایی بر معیشت و تحصیل کودکان غیرقابل انکار است».
براساس این بیانیه مشترک، از اول جون ۲۰۲۵بازداشت شهروندان افغانستان در اسلامآباد و راولپندی سبب نگرانیهای زیادی شده است، بهطوریکه تاکنون بیش از ۸۰۰ نفر از شهروندان افغانستان، از جمله «زنان و کودکان، از اسلامآباد و راولپندی اخراج شدهاند».
در بیانیه به نقل از فیلیپا کندلر، نماینده UNHCR آمده است: «پاکستان سنت بزرگی در پذیرش پناهندگان دارد و میلیونها زندگی را نجات داده است. این سخاوت بسیار قدردانی میشود».
او همچنین افزوده است که «بازگشت اجباری به افغانستان میتواند برخی افراد را در معرض خطر بیشتر قرار دهد. ما از پاکستان میخواهیم که همچنان به پناهجویان در معرض خطر، صرفنظر از وضعیت مدارکشان، پناه بدهد».
هچنین دراین بیانیه از قول میو ساتو، رئیس دفتر IOM نگاشته شده است: «IOM متعهد است که با دولت پاکستان و UNHCR برای توسعه یک مکانیزم ثبتنام، مدیریت و غربالگری اتباع افغان در پاکستان همکاری کند».
او همچنین تأکید کرده است که این امر «راه را برای راهحلهای ویژه از جمله حفاظت بینالمللی برای افرادی که نیازمند آن هستند و مسیرهایی برای اتباع افغان با پیوندهای اقتصادی و خانوادگی طولانیمدت در این کشور، باز خواهد کرد».
رهبری دولت پاکستان، حدود یک هفته پیش، یک طرح چند مرحلهیی را منظور کرده است که گفته میشود براساس آن قرار است حدود سه میلیون شهروند افغانستان از پاکستان اخراج شوند.
طی چند روز اخیر، پولیس پاکستان، روند باز داشت و اخراج اجباری پناهجویان افغانستان را از ساحه پایتختی این کشور( اسلام آباد و راولپندی) شدت بخشیده و صدها پناهجو را از این مناطق باز داشت و به کمپی در پشاور منتقل کرده اند.