جمهور مدارا: کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، از افزایش فشارهای شدید روحی و روانی در میان مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران خبر داده است.
در گزارشی که به تازگی از سوی این اداره سازمان ملل متحد به نشر رسیده آمده است که در حال حاضر، از هر پنج نفر، یک نفر از مشکلات شدید روانی در این کشور رنج میبرد.
این وضعیت ظاهرا پس از تسلط دوباره گروه طالبان بر افغانستان به وجود آمده است که محدودیتهای سنگینی را بر عرصههای مختلف زندگی مردم به ویژه زنان و دختران وضع کرده اند.
قانون امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان که به تازگی از سوی این گروه توشیح شده است، محدودیتهای وضع شده بر زنان را سخت تر کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در گزارش خود گفته است که علاوه بر مشکلات اقتصادی، محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان به ویژه توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر این گروه، سبب افزایش مشکلات روحی و روانی در میان زنان و دختران شده است.
در این گزارش آمده است که پس از توشیح این قانون توسط رهبر طالبان، زنان و دختران در افغانستان بیشتر احساس "عصبانیت، افسردگی و ناامیدی" میکنند.
در بخشی از گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان آمده است: «بر اساس برنامه پاسخگویی به نیازهای بشردوستانۀ افغانستان، در سال ۲۰۲۴، مشکلات روانی بیش از نیمی از افغانها را تحت تاثیر قرار داده که از هر پنج نفر، یک تن آنان از مشکلات شدید روانی رنج میبرد».
در همین حال، رینا امیری، نمایندۀ ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان نیز دیروز (جمعه ۲۰ میزان) گفته است که زنان و دختران افغان به دلیل محدودیتهای طالبان، با بحران ویرانگر سلامت روانی مواجه اند.
امیری در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشته است: «همزمان با گرامیداشت از روز جهانی سلامت روان، میخواهم توجه را به بحران ویرانگر سلامت روانی که مردم افغانستان، مخصوصاً زنان و دختران به دلیل سیاستهای هشداردهنده و افراطی طالبان با آن مواجه هستند، جلب کنم».
این در حالی است که پیش از این، صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) نیز از افزایش مشکلات روانی در میان کودکان افغانستان خبر داده بود.
یونیسف ضمن ابراز نگرانی از افزایش مشکلات روانی کودکان گفته بود که نزدیک به ۴۰ درصد این کودکان با بیماریهای روانی مواجه اند.