جمهوری مدارا: مرکز خبرنگاران افغانستان گزارش داده است که گروه طالبان در سه گذشته بیش از دوصد خبرنگارا را بازداشت کرده است.
این گروه پس از آنکه در سال ۱۴۰۰ قدرت سیاسی در افغانستان به دست گرفتند، محدودیتهای فراوانی را بر رسانهها و کار خبرنگاران وضع کردند.
مرکز خبرنگاران افغانستان دیروز (جمعه ۱۱ عقرب) در بیانیهای که به مناسبت دوم اکتوبر «روزجهانی پایان معافیت مجازات جرایم علیه خبرنگاران» منتشر کرده گزارش داد که از ماه اسد ۱۴۰۰ تاکنون، ۲۲۰ خبرنگار در مناطق مختلف کشور توسط طالبان بازداشت شده اند.
درآخرین مورد نیروهای گروه طالبان مهدی انصاری خبرنگارا آژانس خبری افغان در کابل و یک خبرنگار دیگر را در ولایت غزنی بازداشت کردند.
در گزارش مرکز خبرنگاران آمده است که در بازه زمانی یادشده ۴۴۷ مورد نقض حقوق خبرنگاران و کارکنان رسانهای نیز توسط این صورت گرفته است.
طالبان ضمن وضع محدودیت بر فعالیت رسانهها و کارکنان رسانهای، بر نحوهای کار رسانهها در چگونگی پوشش رویدادها و اطلاع رسانی به مردم نیز اعمال سانسور میکنند.
این مرکز از طالبان خواسته که عدالت را در مورد خبرنگاران قربانی تأمین کند و به حقوق بنیادی خبرنگاران و رسانهها احترام بگذارد.
در بیانیه آمده است: «ما به این باور هستیم که حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات علیه خبرنگاران و افزایش تهدید، فشار و محدودیتهای روزافزون بر خبرنگاران و رسانهها، پیامدهای زیانباری بر جامعه و پیشرفت کشور بر جای خواهد گذاشت.»
در بیانیه این مرکز از گروه طالبان خواسته است تا محدودیتهای را که براساس آن آزادی رسانهها را به شکل بیسابقهای محدود کرده است، لغو کند.
در این بیانیه آمده است که با عدم دورنمایی روشن از تامین عدالت برای خبرنگارانی که در معرض خشونت قرار گرفته اند، محدودیتها بر خبرنگاران و رسانهها بهطرز بیسابقهای افزایش یافته است.
این مکز اعلام کرده است که در دو دهه گذشته، دستکم ۱۲۰ خبرنگار و کارمند رسانهای بر اثر رویدادهای جنگی و جرایم سازمانیافته در افغانستان جان باختهاند.
براساس این بیانیه، به دلیل فرهنگ معافیت از مجازات، عدالت در مورد بسیاری از این خبرنگاران و کارکنان رسانهای قربانی تأمین نشده است.
امروز شنبه، دوم اکتوبر، مصادف است با «روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران» و به همین مناسبت نهادهای حامی خبرنگاران برای تامین حقوق خبرنگاران و پایان بخشیدن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران دادخواهی می کنند.
افغانستان یکی از کشورهای است به دلایل مختلف شاهد خشونت و جرایم علیه خبرنگاران و کارکنان رسانهای است.