جمهوری مدارا: خانه آزادی بیان میگوید که گزارش اخیر دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل در رابطه به وضعیت خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ناقص است.
این نهاد میگوید در گزارش یوناما وضعیت دشوار رسانهها و آزادی بیان را بهصورت کامل منعکس نشده است.
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) دو روز پیش گزارشی را منتشر کرد که براساس آن گروه طالبان در بیش از سه سال گذشته ۳۳۶ مورد حقوق بشری خبرنگاران و کارمند رسانهی را در افغانستان نقض کرده است.
در گزارش یوناما آمده بود که این نهاد از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ تا ۳۰ سپتمبر سال جاری، از ۲۵۶ مورد توقیف خودسرانه خبرنگاران، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد تهدید یا ارعاب خبرنگاران و کارکنان رسانهای را مستند کرده است.
خانه آزادی بیان ضمن استقبال از نشر این گزارش توسط یوناما، تأکید کرده است که این گزارش ناقص است و وضعیت دشوار رسانهها، خبرنگاران و آزادی بیان را در افغانستان بهگونه کامل منعکس نکرده است.
بهگفتهی خانه آزادی بیان، در گزارش یوناما به موارد مهم و بنیادی تر اصلا توجه نشده است.
نهاد خانه آزادی بیان، آمار و ارقام ارائه شده در گزارش هیأت معاونت سازمان ملل متحد را به مراتب کمتر از واقعیتهای موجود در بارهای رسانهها و خبرنگاران در افغانستان دانسته است.
این نهاد می گوید که رسانهها، خبرنگاران و سایر کارکنان رسانهای به صورت روز مره واقعیتهای تلخی را در افغانستان تجربه میکنند.
خانه آزادی بیان به عنوان نمونه به تعطیلی بیش از ۳۰۰ رسانه طی سهسال گذشته اشاره کرده و نیز گفته است در این مدت بیش ۹۰ درصد زنان خبرنگار شغل شان را از دست داده اند.
تطهیر طالبان
در همین حال خبرنگاران افغانستان در تبعید در اروپا و در امریکای شمالی گفته اند که گزارش اخیر سازمان ملل متحد راجع به وضعیت خبرنگاران و رسانهها سبب تطهیر طالبان میشود.
این خبرنگاران نیز گفته اند که ارقام و آماری که در گزارش دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان منعکس شده است ناقص است.
خبرنگاران در تبعید با نشر بیانیهای در واکنش به گزارش سازمان ملل متحد گفته اند آمار این گزارش ۳۰ درصد کل رقم خشونت در برابر خبرنگاران است که دربیشتر از سهسال گذشته توسط طالبان در افغانستان رخ داده است.
این خبرنگاران گفته اند براساس آمار آنان، بیشتر از هزار مورد خشونت در برابر خبرنگاران از آگست سال ۲۰۲۱ تا پایان سپتامبر ۲۰۲۴ در افغانستان اتفاق افتاده است.
به گفته آنان در ۶۵۰ مورد، معلومات در مورد وقایع مرتبط به خشونت علیه خبرنگاران و جزئیات آن نشر شده است؛ اما در حدود ۴۰۰ مورد، خانوادههای خبرنگار و یا کارمندان رسانهای اجازه نشر خبر حادثه را ندادهاند.
این خبرنگاران گفته اند که براساس آمار آنها تنها ۳۱۵ مورد تأییدشده مربوط به سلب آزادی خبرنگاران و کارمندان رسانهای در حاکمیت گروه طالبان به ثبت رسیده است.
به گفته آنان ارائه ارقام ناقص، در حق خبرنگاران و کار کنان رسانهای افغانستان در حقیقت یک نوع جفا است.