جمهوری مدارا: بیبیسی فهرست ۱۰۰ زن الهامبخش و تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۲۴ را منتشر کرده است که سه زن از افغانستان نیز در میان این 100 چهره قرار دارند.
بیبیسی گفته است که این زنان در حوزههای فرهنگ و آموزش، اقلیم، سیاست و علم، سرگرمی و ورزش، فنآوری و صحت، به عنوان «زنان الهامبخش و تأثیر گذار» در سال 2024 معرفی شده اند.
ذکیه خدادادی ورزشکار، الهه سرور آواز خان و حمیده امان کارآفرین و فعال آموزش از افغانستان، در میان این 100 زن تأثیرگذار بیبیسی در سطح جهان قرار دارد.
بیبیسی با اشاره به تحولات و ریداداهای مختلف در سراسر جهان نوشته است که زنان به ناچار با تقویت تواناییهای خود، به «سطح جدیدی از استقامت» دست یافتهاند.
الهه سرور، خواننده و آهنگساز اهل افغانستان یکی از100 زن تأثیر گذار بیبیسی در سال 2024 است که در این فهرست راه یافته است.
به گفته بیبیسی الهه سرور، در سال ۲۰۰۹ در برنامه محبوب استعدادیابی «ستاره افغان» شناخته شد. اما به دلیل دنبال کردن حرفه موسیقی با واکنش خشونتآمیزی روبهرو شد و در سال ۲۰۱۰ کشور را ترک کرد.
بیبیسی در مورد الهه سرور نوشته است: «در دورانی که صدای زنان در افغانستان از سطح جامعه حذف میشود، الهه سرور، خواننده افغان، سرود «نان، کار، آزادی!» را نوشت تا با این سرکوب مقابله کند و پیامآور امید و دلگرمی باشد».
الهه سرور در زمینههای مختلفی از جمله فیلم، تئاتر و موسیقی فعالیت کرده است. او که بارها برنده جوایز گوناگونی شده و از جایگاه خود برای حمایت از حقوق زنان استفاده میکند.
ذکیه خدادادی، ورزشکار اهل افغانستان که با کسب مدال در مسابقات پارالمپیک پاریس 2024 به عنوان عضو تیم پناهندگان تاریخساز شد، به عنوان یکی دیگر از 100 زن تأثیرگذار و الهامبخش بیبیسی در سال 2024 انتخاب شده است.
بیبیسی گفته است که خدادادی، از سن ۱۱ سالگی به طور مخفیانه در یک باشگاه پنهان در زادگاهش هرات، در غرب افغانستان، به تمرین تکواندو پرداخت.
به گفته بیبیسی، خدادادی با بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، از افغانستان بیرون شده و با شرکت در مسابقات پارا المپیک پاریس، به نخستین زن ورزشکار افغانستانی تبدیل شد که پس از تسلط طالبان، در یک رویداد ورزشی بینالمللی شرکت کرد و مدال آورد.
خدادادی به بیبیسی گفته است که مسیر دستیابی او به مدال المپیک بیانگر قدرت و استقامت زنان افغانستان، زنان پناهنده، و هر زن دیگر است. خدادادی گفته است: «ما با تسلیم نشدن، نشان میدهیم که هیچ کاری نیست که یک زن نتواند انجام دهد».
حمیده امان، کارآفرین رسانه و فعال آموزش، چهره دیگری از افغانستان در میان 100 زن تأثیرگذار بیبیسی قرار دارد.
بیبیسی نوشته است که حمیده امان در پی ممنوعیت و محرومیت زنان و دختران از سوی طالبان در افغانستان، اکادمی بیگم را راه اندازی کرد که در آن فضای آنلاین برای دانشآموزان محروم از مکتب دورههای آموزشی رایگان برگزار میشود.
به گفته بیبیسی، این پلتفرم آموزشی بیش از هشت هزار و پانصد ویدیو به زبانهای دری و پشتو ارائه کرده است که برنامههای درسی مکاتب برای دورههای صنوف هفتم تا دوازدهم را پوشش میدهد.
براساس گزارش بیبیسی، خانم امان، شبکه بیگم تیوی را نیز راهاندازی کرده است؛ یک کانال آموزشی که دورههای آکادمی بیگم را از طریق ماهواره منتشر میکند.
بیبیسی همه ساله ۱۰۰ زن تاثیرگذار و الهامبخش را از سراسر جهان معرفی میکند، در فهرست سال جاری بیبیسی 100 زن از کشورهای مختلف را در پنج حوزه به عنوان زنان تأثیرگذار و الهام بخش معرفی کرده است.
بیبیسی نوشته است که تیم مؤظف این رسانه در معرفی این 100 چهره، دنبال افرادی بوده اند که در ۱۲ ماه گذشته در صدر اخبار بودهاند یا بر ماجراهای مهمی تاثیر گذاشتهاند.
به گفته بیبیسی در روند انتخاب، کسانی مد نظر بودهاند که داستانهای الهامبخشی برای گفتن داشته یا به دستاوردهای مهمی رسیدهاند و جوامع خود را به نوعی تحت تاثیر قرار دادهاند.
سه زن از افغانستان در حالی به فهرست 100زن تأثیر گذار بیبیسی راه یافته اند که گروه طالبان با بدست گرفتن دوباره قدرت، آنان از زندگی اجتماعی حذف کرده و محدودیتهای فروانی را بر زندگی زنان وضع کرده اند.
در تازه ترین مورد، هبت الله آخوند زاده، رهبر گروه طالبان، تحصیل و آموزش دختران را در مؤسسات و انیستیتوتهای آموزشی صحی ممنوع کرده و نیروهای این گروه از دو روز به این طرف از حضور دختران در این مراکز آموزشی جلوگیری میکنند.