مرکز خبرنگاران افغانستان: نقض حقوق رسانه‌ها در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است


 مرکز خبرنگاران افغانستان: نقض حقوق رسانه‌ها در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است

جمهوری مدارا: مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که از آغاز سال ۲۰۲۴ تا اکنون۱۸ رسانه بطور کامل در این کشور بسته شده و بیش از ۵۰ خبرنگار بازداشت شده‌ است.

مرکز خبرنگاران افغانستان روز (پنچ‌شنبه ۶جدی) در گزارش سالانه‌ی خود اعلام کرده است که در سال ۲۰۲۴ نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران نسبت به سال قبل هشت درصد زیاد شده است و این گزارش حاکی از ثبت ۱۸۱ مورد نقض حقوق بشری خبرنگاران شامل تهدیدها، بازداشت های خبرنگاران و بسته شدن ۱۸ رسانه می‌باشد.

طبق گزارش این مرکز خبرنگاران افغانستان، دست‌کم ۵ خبرنگار بازداشت‌شده به حبس‌های بین ۲ تا ۵ سال محکوم شده است و همچنان در زندان به سر می‌برند.

این گزارش همچنان اشاره می‌کند که طالبان در سال ۲۰۲۴ با اجرای قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر محدودیت‌های بیش‌ از حد را علیه رسانه‌ها اعمال کرده‌اند.

این گزارش می‌گوید طالبان محدودیت‌هایی را اعمال کرده که شامل ممنوعیت نشر تصاویر زنده‌جان، پخش برنامه‌های سیاسی، تماس تلفنی زنان با رسانه‌ها و استفاده از کلمات شهید و شهادت در اخبار مربوط به کشته‌شدگان طالبان است.

مرکز خبرنگاران اشاره کرده است که در سال ۲۰۲۴، هفت دستورالعمل جدید به رسانه‌ها ابلاغ شده است که شامل ممنوعیت تصویربرداری و مصاحبه با مقامات محلی طالبان در سال بوده است.

این محدودیت‌ها ابتدا در قندهار اعمال شد و سپس به ولایت‌های دیگر گسترش یافته است.

گزارش مرکز خبرنگاران گفته است که سرکوب آزادی رسانه‌ها به‌طور سازمان‌یافته توسط دو نهاد قدرتمند طالبان، ریاست عمومی استخبارات و وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان انجام شده است.

این دو نهادها با نظارت و دخالت مستقیم، فعالیت رسانه‌ها را محدود کرده و خبرنگاران مخالف سیاست‌های محدود کننده طالبان را تهدید یا بازداشت کرده‌ است.

براساس گزارش، ۱۸ رسانه در سال ۲۰۲۴ بسته شده و تنها ۴ رسانه توانسته است دوباره به فعالیت خود را از سر بگیرد.

مرکز خبرنگاران افغانستان بیان می‌کند که باوجود گفته‌های مقامات طالبان درباره حمایت از رسانه‌ها، وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه عملا به حاشیه رانده شده و تصمیمات اصلی در دست هسته‌ی سخت قدرت طالبان است.

باوجود این، طبق بررسی‌ها، موارد نقض حقوق رسانه‌ها از ۱۶۸ مورد در سال ۲۰۲۳ به ۱۸۱ مورد در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.

مرکز خبرنگاران افغانستان در پایان گزارش خود با ابراز نگرانی از ادامه محدودیت‌ها و سرکوب رسانه‌ها از نهادهای بین‌المللی  و حامی رسانه‌ها خواسته‌ است که با اقدامات فوری خود برای حمایت از آزادی رسانه‌ها در افغانستان دست به شکار شوند.

مطالب مرتبط